Varför uppstår vita fläckar på tänderna?
Vita fläckar på tänderna beror på mineraliseringsstörningar som förändrar emaljens genomskinlighet, vilket gör att vissa områden ser ljusare ut. Med tiden kan vita fläckar börja att gulna.
Fläckarna kan variera i storlek och form och förekomma på en eller flera tänder. Eftersom emaljen i de drabbade områdena ofta är skörare, kan de vara mer känsliga vilket kan öka risken för ilningar samt ytterligare missfärgningar och skador.
Orsaken till vita fläckar är ofta genetisk, men yttre faktorer som höga fluorhalter under tandutvecklingen eller initialkaries kan också spela in.
Genetiska tillstånd
Vissa mineraliseringsstörningar beror på genetiska faktorer.
Molar Incisor Hypomineralization (MIH) är en vanlig mineraliseringsstörning som drabbar ungefär vart femte barn och uppstår redan under det första levnadsåret. Den ojämna emaljbildningen leder till gulvita eller gulbruna fläckar, ofta på kindtänder och framtänder. Tänder som drabbats av MIH kan vara mer känsliga och ha en ökad risk för ilningar och skador.
Amelogenesis Imperfecta (AI) är en sällsynt genetisk tandsjukdom som påverkar emaljens utveckling. Den kan orsaka ränder, gropar eller missfärgningar i form av vita, gula eller bruna fläckar. Eftersom emaljen är försvagad kan sjukdomen leda till återkommande tandproblem genom hela livet, inklusive ökad risk för tandsten, plack, karies och tandköttsinflammation.
Trauma mot mjölktänder
Vita fläckar kan uppstå till följd av ett trauma mot mjölktänderna, exempelvis om ett barn ramlar och slår i en tand. Detta kallas traumatisk hypomineralisering och kan leda till en tydligt avgränsad förändring i emaljen på den underliggande permanenta tanden.
Initialkaries av bristande tandhygien
Vita fläckar kan vara ett tidigt tecken på initialkaries, det första stadiet av ett hål i tanden. När emaljen börjar brytas ner förändras dess genomskinlighet, vilket gör att fläckarna ser vita ut. Om kariesutvecklingen fortsätter kan fläckarna bli bruna eller svarta.
Karies orsakas av plack och bakterier som inte avlägsnats ordentligt. Det bildas ofta där det är svårare att rengöra, exempelvis runt fästen på en fast tandställning. Genetiska faktorer kan också spela en roll, då vissa personer har en högre benägenhet att utveckla karies.
Fluoros
Fluoros uppstår när barn får i sig för mycket fluor under tandutvecklingen. Detta kan leda till vita prickar, ränder, bruna fläckar eller ojämn, gropig emalj.
I stora delar av Sverige är fluorhalterna i dricksvattnet låga, vilket gör att fluorosskador är ovanliga. De är vanligare i områden med naturligt högre fluorhalter, exempelvis vissa delar av Uppsala och vissa regioner i Afrika.